Składniki na
pulpeciki:
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 300 g mielonej piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 30 g bułki tartej
- 15 g kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- sól do smaku ( u mnie było 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki)
Mięso wieprzowe wymieszać z drobiowym, dodać pozostałe
składniki, wyrobić na gładką masę. Formować niewielkie kuleczki, wielkości
dużego orzecha włoskiego. Powinno wyjść około 50 klopsików. Blaszkę do
pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej klopsiki. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 20 - 25 minut, do uzyskania
ładnego złoto - brązowego koloru.
Składniki na sos:
- 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- 6 posiekanych liści bazylii
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i
czosnek. Smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta.
Dodać pomidory, pieprz i cukier. Całość dusić 20 minut. Sos zblendować na
gładką masę. Upieczone klopsiki włożyć do sosu pomidorowego, dodać bazylię.
Dusić kolejne 10 minut. Na koniec posypać świeżą pietruszką.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz