niedziela, 23 października 2016

Sałatka z kaszy owsianej z pieczoną dynią i burakami




Składniki:

- 500 g dyni ( po obraniu i usunięciu pestek)
- 500 g czerwonego buraka
- 200 g czerwonego winogrona
- 1 sałata rzymska mini
- 250 g sera feta
- 200 g kaszy owsianej 
- 50 g orzechów włoskich
- olej rzepakowy
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 6 łyżek oleju z orzechów włoskich ( można użyć rzepakowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy


Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się. Buraki obrać i pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 25 - 30 minut, do miękkości.  Winogrona pokroić na połówki, a jeżeli są duże to na ćwiartki. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i grubo posiekać. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Kaszę owsianą ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić. Sałatę rzymską grubo posiekać. Składniki sałatki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. 




2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie kolorowe mieszanki - zdrowe, smaczne i ładnie wyglądają na talerzu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń