Składniki:
- 500 g dyni ( po obraniu i usunięciu pestek)
- 500 g czerwonego buraka
- 200 g czerwonego winogrona
- 1 sałata rzymska mini
- 250 g sera feta
- 200 g kaszy owsianej
- 50 g orzechów włoskich
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 6 łyżek oleju z orzechów włoskich ( można użyć rzepakowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić olejem,
oprószyć solą i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 minut.
Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się. Buraki obrać i pokroić w
niewielką kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 25
- 30 minut, do miękkości. Winogrona
pokroić na połówki, a jeżeli są duże to na ćwiartki. Orzechy uprażyć na suchej
patelni, ostudzić i grubo posiekać. Ser feta pokroić w średniej wielkości
kostkę. Kaszę owsianą ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
przestudzić. Sałatę rzymską grubo posiekać. Składniki sałatki umieścić w misce
i delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać
nim sałatkę, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kolorowe mieszanki - zdrowe, smaczne i ładnie wyglądają na talerzu, mniam :)
OdpowiedzUsuń