Składniki:
- 220 g mąki
- 190 g cukru
- 5 jajek
- 160 ml oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g kakao
- 70 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g marchwi
- 200 g cukinii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Jeżeli używamy cukinie
młodej, nie ma potrzeby jej obierania. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schodzić, a następnie
wymieszać z jogurtem naturalnym. Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą pianę.
Masa powinna podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Powoli, cienkim
strumieniem wlewać olej. Do masy jajecznej dodać jogurt z czekoladą oraz mąkę,
delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodać marchew i cukinię. Ciasto
przełożyć, do wyłożonej papierem do pieczenia, keksówki. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 175oC i piec 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Świetne ciasto, ciekawa jestem jak ono smakuje bo wygląda rewelacyjnie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)