środa, 26 października 2016

Czekoladowe ciasto z marchewką i cukinią




Składniki:

- 220 g mąki
- 190 g cukru
- 5 jajek
- 160 ml oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g kakao
- 70 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g marchwi
- 200 g cukinii


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Jeżeli używamy cukinie młodej, nie ma potrzeby jej obierania. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schodzić, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą pianę. Masa powinna podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Powoli, cienkim strumieniem wlewać olej. Do masy jajecznej dodać jogurt z czekoladą oraz mąkę, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodać marchew i cukinię. Ciasto przełożyć, do wyłożonej papierem do pieczenia, keksówki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.




1 komentarz:

  1. Świetne ciasto, ciekawa jestem jak ono smakuje bo wygląda rewelacyjnie...
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń