wtorek, 30 października 2018

Pappardelle w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami





Składniki:

- 220 g leśnych grzybów (np. borowików, podgrzybków itp.)
- 60 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku


Dodatkowo:

- 200 g makaronu pappardelle
- garść natki pietruszki

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wsypać grzyby i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać szalotki, czosnek, gałązki tymianku oraz suszone pomidory. Całość smażyć około 3 - 5 minuty, aż grzyby zmiękną. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po zagotowani  zdjąć z ognia, wyjąć gałązki tymianku, dodać parmezan, wymieszać.
W między czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzony, gorący makaron dodać do sosu grzybowego, delikatnie wymieszać, od razu podawać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz