Składniki:
- 220 g leśnych grzybów (np. borowików, podgrzybków itp.)
- 60 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 200 g makaronu pappardelle
- garść natki pietruszki
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Szalotki pokroić w
drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze
kawałki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wsypać grzyby i smażyć
około 5 minut. Po tym czasie dodać szalotki, czosnek, gałązki tymianku oraz
suszone pomidory. Całość smażyć około 3 - 5 minuty, aż grzyby zmiękną. Wlać
śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po zagotowani zdjąć z ognia, wyjąć gałązki tymianku, dodać
parmezan, wymieszać.
W między czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Przecedzony, gorący makaron dodać do sosu grzybowego, delikatnie
wymieszać, od razu podawać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz