środa, 7 stycznia 2015

Ciasteczka z białą czekoladą i awokado




Składniki:

- 2 szklanki maki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- puree z połówki awokado
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody


Wykonanie:

Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać puree z awokado, zmiksować. Do masy dodać mąkę i sodę, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną białą czekoladę, wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując ciasteczka. Między ciasteczkami należy zachować  2 - 3 centymetrowe odstępy. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 12 - 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka ułożyć na kratce i wystudzić.





2 komentarze:

  1. Świetny mają kolor :) Bardzo jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń