Składniki na ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 7 g suchych drożdży
- 50 g masła
-1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę
serową:
- 300 g sera
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie ze sobą
wymieszać.
Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą. Mleko wlać do małego
garnka, dodać cukier i masło. Mleko lekko podgrzewać cały czas mieszając, do momentu aż masło się rozpuści. Do mąki
wlać mleko, dodać jajka i wyrobić
gładkie ciasto.
Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i
pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a
następnie rozwałkować je na prostokąt wielkości około 35 x 50 cm. Ciasto wysmarować masą serową i zwinąć tak by
powstała 50 cm rolada. Roladę pokroić na 3 centymetrowe plastry.
Gotowe drożdżówki układać na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 35 - 40
minut, powinny mień ładny, złoto - brązowy kolor.
Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i przestudzić na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz