poniedziałek, 12 stycznia 2015

Serowe ślimaczki




Składniki na ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 7 g suchych drożdży
- 50 g masła
-1/4 łyżeczki soli


Składniki na masę serową:

- 300 g sera
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru


Wykonanie:

Wszystkie składniki masy serowej dokładnie ze sobą wymieszać.
Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą. Mleko wlać do małego garnka, dodać cukier i masło. Mleko lekko podgrzewać cały czas mieszając,  do momentu aż masło się rozpuści. Do mąki wlać mleko, dodać jajka  i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie rozwałkować je na prostokąt wielkości około 35 x 50 cm.  Ciasto wysmarować masą serową i zwinąć tak by powstała 50 cm rolada. Roladę pokroić na 3 centymetrowe plastry.
Gotowe drożdżówki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.  Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 35 - 40 minut, powinny mień ładny, złoto - brązowy kolor.
Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz