Składniki na
ciasto:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
Składniki na
pomarańczowe nadzienie:
- 3 duże pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
nadzienia:
Pomarańcze dokładnie umyć , usunąć skórkę wraz z albedo
(biała część znajdująca się pod skórką, dzięki temu mus nie będzie gorzki).
Następnie wyciąć kawałki pomarańczy, znajdujące się pomiędzy błonkami, które
oddzielają poszczególne cząstki pomarańczy. Z części, która pozostaje po filetowaniu
pomarańczy wycisnąć sok.
Pomarańcze i sok wrzucić do niewielkiego rondelka, zasypać
cukrem, zalać sokiem cytrynowym i miodem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do
czasu mieszając, tak długo, aż mus stanie się gęsty. Gotowy mus pomarańczowy
zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko
oraz cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i wyrobić na gładką i
miękką masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wykonanie
ciasteczek:
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich
włożyć między dwa kawałki foli i rozwałkować na grubość około 3 mm. Okrągłą
foremką wycinać ciasteczka. Na środku kółek położyć łyżeczką mus pomarańczowy
(ilość nadzienia będzie zależna od średnicy używanych foremek). Każde ciastko
przykryć kolejnym kółeczkiem. Brzegi ciasteczek dokładnie dociskamy do siebie
za pomocą wykałaczki albo widelca. Następnie nacinamy nożem górę ciasteczek.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC przez
około 12 - 14 minut, aż brzegi ciasteczek będą złotego koloru.
Uwielbiam wszystko, co z pomarańczami. Świetny pomysł na ciasteczka.
OdpowiedzUsuńAle super :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie, wyobrażam sobie, jakie są pyszne
OdpowiedzUsuńpiękne aż szkoda było by mi ich jeść :D
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńWzrok pochłania zachłannie takie łakocje
OdpowiedzUsuńinspisacja dla języka - Waldemar