Składniki:
- 2 szklanki maki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- puree z połówki awokado
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Masło, cukier i cukier
waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim,
ucierając po każdym dodaniu. Dodać puree z awokado, zmiksować. Do masy dodać
mąkę i sodę, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną białą czekoladę,
wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką
nakładać niewielkie porcje ciasta, formując ciasteczka. Między ciasteczkami
należy zachować 2 - 3 centymetrowe odstępy.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 12
- 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka ułożyć
na kratce i wystudzić.
bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny mają kolor :) Bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuń