Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 300 g pstrąga tęczowego (filet)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 250 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki białego wina
- garść świeżej bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Orzechy skropić miodem, uprażyć na patelni i grubo posiekać.
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem
papierowym. Usunąć ości, posypać solą i
pieprzem, skropić oliwą. Pstrąga ułożyć na blaszce, wyłożonej folią aluminiową,
skórą do dołu. Piec 10 minut. Upieczonego pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kapary, smażyć przez
minutę, a następnie wlać wino. Całość gotować, tak długo, aż wino zredukuje
swoją objętość o połowę.
Do wina i kaparów wlać śmietankę. Gdy zacznie gęstnieć,
wsypać parmezan, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze minutę.
Do gotowego sosu dodać posiekaną bazylię i kawałki
pstrąga, delikatnie wymieszać.
Makaron ugotować al dente, połączyć z sosem i
posypać prażonymi orzechami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz