Składniki na ciasto kruche:
- 269 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 1 duża gruszka
- 125 g sera camembert Merci Chef
- 80 g roszpunki
- 3 jajka
- 180 g śmietany 18%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich
Wykonanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię
spożywczą, lekko spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (zamiast
kulek można użyć fasoli lub ryżu).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC
i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i
pozostawić do lekkiego schłodzenia.
Wykonanie tarty:
Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć. Gruszkę umyć, przekroić
na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ser camembert
pokroić w plastry.
Na przestudzonej
tarcie ułożyć połowę plasterków gruszki i roszpunkę. Całość posypać parmezanem.
Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na
roszpunkę.
Na wierzchu poukładać pozostałe plasterki gruszki i ser
camembert.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
przez 35 - 40 minut.
Tartę przed podaniem posypać orzechami włoskimi.
Uwagi:
Jeżeli chcesz by plasterki gruszki podczas pieczenia nie ściemniały, zanurz je na chwilę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Mmm, musiała bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń