poniedziałek, 5 stycznia 2015

Tarta z roszpunką, gruszką i serem camembert




Składniki na ciasto kruche:

- 269 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na farsz:

- 1 duża gruszka
- 125 g sera camembert Merci Chef
- 80 g roszpunki
- 3 jajka
- 180 g śmietany 18%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich


Wykonanie ciasta kruchego:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść.  Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (zamiast kulek można użyć fasoli lub ryżu).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i pozostawić do lekkiego schłodzenia.


Wykonanie tarty:

Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć. Gruszkę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ser camembert pokroić w plastry.
Na przestudzonej tarcie ułożyć połowę plasterków gruszki i roszpunkę. Całość posypać parmezanem. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na roszpunkę.
Na wierzchu poukładać pozostałe plasterki gruszki i ser camembert.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 35 - 40 minut.

Tartę przed podaniem posypać orzechami włoskimi.


Uwagi:

Jeżeli chcesz by plasterki gruszki podczas pieczenia nie ściemniały, zanurz je na chwilę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.



1 komentarz: