Składniki na bezę:
- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka wody różanej
- szczypta soli
Składniki na sos
rabarbarowo - truskawkowy:
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/4 szklanki cukru
Ponadto:
- 250 g serka mascarpone
- 180 g śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać wodę różaną, zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować
okrąg o średnicy około 22 centymetrów. Wyłożyć na niego masę bezową
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 130oC i piec przez 1,5
godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia na
kilka godzin.
Rabarbar i truskawki wymieszać z cukrem. Postawić na
palniku, na średnim ogniu, dodać sok jabłkowy i sok z cytryny. Całość gotować
około 25 minut. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Śmietana i serek powinny być schłodzone.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę. Dodać ją do serka i bardzo delikatnie wymieszać.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, wyłożyć na nią masę z
serka mascarpone i polać sosem rabarbarowo - truskawkowym. Udekorować świeżymi truskawkami.
Smacznego:)
Ależ ona fantastycznie wygląda! Idealne letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńO Boże! Piękne i na pewno rewelacyjne ciasto :) Wspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuń