środa, 14 stycznia 2015

Pavlova z truskawkami i rabarbarem





Składniki na bezę:

- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka wody różanej
- szczypta soli


Składniki na sos rabarbarowo - truskawkowy:

- 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/4 szklanki cukru


Ponadto:

- 250 g serka mascarpone
- 180 g śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżeczki cukru pudru


Wykonanie:

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając.  Na końcu dodać wodę różaną, zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 centymetrów. Wyłożyć na niego masę bezową
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 130oC i piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia na kilka godzin.
Rabarbar i truskawki wymieszać z cukrem. Postawić na palniku, na średnim ogniu, dodać sok jabłkowy i sok z cytryny. Całość gotować około 25 minut. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Śmietana i serek powinny być schłodzone.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do serka i bardzo delikatnie wymieszać.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, wyłożyć na nią masę z serka mascarpone i polać sosem rabarbarowo - truskawkowym.  Udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Ależ ona fantastycznie wygląda! Idealne letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Boże! Piękne i na pewno rewelacyjne ciasto :) Wspaniale wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń