niedziela, 25 stycznia 2015

Ciasto mocno kokosowe




Składniki:

- 400 ml mleka kokosowego
- 80 ml soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny


Do dekoracji:

- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do naczynia. Jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać mleko kokosowe, olej oraz sok z cytryny, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do składników mokrych, zmiksować. Do masy wsypać wiórki kokosowe oraz skórkę z cytryny, ponownie wymieszać.
Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, posypać wiórkami kokosowymi.




1 komentarz:

  1. Mmm, pięknie musiało pachnieć :) A wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń