Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 80 ml soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny
Do dekoracji:
- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę
pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia
przesiać do naczynia. Jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać mleko kokosowe,
olej oraz sok z cytryny, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do składników mokrych,
zmiksować. Do masy wsypać wiórki kokosowe oraz skórkę z cytryny, ponownie
wymieszać.
Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku
nagrzanym do 175oC przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto
wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, posypać wiórkami kokosowymi.
Mmm, pięknie musiało pachnieć :) A wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń