czwartek, 15 stycznia 2015

Makaron z pstrągiem, kaparami i orzechami włoskimi w sosie winno - śmietanowym




Składniki:

- 400 g makaronu tagliatelle 
- 300 g pstrąga tęczowego (filet)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 250 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki białego wina
- garść świeżej bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek


Wykonanie:

Orzechy skropić miodem, uprażyć na patelni i grubo posiekać. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ości, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Pstrąga ułożyć na blaszce, wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Piec 10 minut. Upieczonego pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kapary, smażyć przez minutę, a następnie wlać wino. Całość gotować, tak długo, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
Do wina i kaparów wlać śmietankę. Gdy zacznie gęstnieć, wsypać parmezan, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować  jeszcze minutę.
Do gotowego sosu dodać posiekaną bazylię i kawałki pstrąga, delikatnie wymieszać.


Makaron ugotować al dente, połączyć z sosem i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz