środa, 21 grudnia 2016

Ciasto czekoladowo - makowe ze śliwkami



Składniki na ciasto czekoladowe:

- 4 jajka
- 120 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
-110 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki kakao
- 200 g suszonych śliwek
- 50 ml rumu
- 1/5 łyżeczki soli morskiej


Składniki na ciasto makowe:

- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 120 g masła
- 150 g zmielonego maku
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- 20 g drobnego cukru
- 100 g miodu
- 100 ml mleka


Polewa czekoladowa:

- 50 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 g cukru pudru
- 10 g masła


Dodatkowo:

- śliwki w czekoladzie


Wykonanie ciasta czekoladowego:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na dwie godziny. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.  Jajka delikatnie ubić z cukrem i solą. Dodać przesiane kakao oraz czekoladę, wymieszać za pomocą szpatułki. Na koniec dodać śliwki wraz z rumem, który nie wsiąkł, wymieszać. Masę przelać do formy o wymiarach 18 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować ciasto makowe.


Wykonanie ciasta makowego:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gorącym mlekiem zalać mak i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugi, cały czas ucierając. Dodać mak, orzechy laskowe oraz  miód, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Masę makową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC na 50 minut.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Cukier puder przesiać przez sitko. Czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Mleko zagotować, zalać nim czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier i masło, wymieszać.

Przestudzone ciasto udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz