Składniki na placki sojowe:
- 150 g soi
- 230 ml mleka
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
Składniki na
sałatkę:
- 1 awokado
- 80 g czerwonej papryki
- 2 ugotowane jajka
- 25 g orzechów włoskich
- 3 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Soję zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić i zalać świeżą wodą.
Gotować przez około 2 godziny, aż ziarna soi zmiękną. Ugotowaną soję przecedzić
i przestudzić. Za pomocą blendera soję z mlekiem zmiksować na gładką masę.
Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni
formować z ciasta niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do
zarumienienia. Placki odwracać na drugą stronę bardzo ostrożnie ponieważ są
delikatne. Muszą być dobrze zarumienione zanim odwrócimy.
Paprykę, szalotki oraz jajko pokroić w drobną kostkę.
Orzechy drobno posiekać, a awokado pokroić w średniej grubości kostkę. Sok z cytryny,
olej, jogurt oraz musztardę zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Wszystkie
składniki sałatki delikatnie wymieszać.
Usmażone placuszki sojowe podawać z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz