Składniki na
kruchy spód:
- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na
sernik:
- 1300 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g śmietany 18%
- 7 jajek
- 350 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 120 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 150 g masy kajmakowej
- czekoladowe kamyczki do ozdoby
Wykonanie spodu:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko
spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do
tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w
temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie sernika:
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą
kuchenną, tylko do połączenia składników.
Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach by niepotrzebnie
nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę i masę kajmakową, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do
piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 90 minut.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Schłodzony sernik polać masą kajmakową. Jeżeli będzie za
gęsta można ją odrobinę podgrzać, wtedy zrobi się bardziej płynna i łatwiej
będzie ją można rozprowadzić po serniku. Ozdobić czekoladowymi kamyczkami.
Pięknie się prezentuje! aż ślinka cieknie!! :)
OdpowiedzUsuńTakiemu sernikowi się nie oprę;)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie. poproszę duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuń