czwartek, 29 grudnia 2016

Sernik kajmakowy




Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Składniki na sernik:

- 1300 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g śmietany 18%
- 7 jajek
- 350 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 120 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

- 150 g masy kajmakowej
- czekoladowe kamyczki do ozdoby


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać.  Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę i masę kajmakową, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 90 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.

Schłodzony sernik polać masą kajmakową. Jeżeli będzie za gęsta można ją odrobinę podgrzać, wtedy zrobi się bardziej płynna i łatwiej będzie ją można rozprowadzić po serniku. Ozdobić czekoladowymi kamyczkami.




3 komentarze: