Składniki na
ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 120 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
-110 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki kakao
- 200 g suszonych śliwek
- 50 ml rumu
- 1/5 łyżeczki soli morskiej
Składniki na
ciasto makowe:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 120 g masła
- 150 g zmielonego maku
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- 20 g drobnego cukru
- 100 g miodu
- 100 ml mleka
Polewa
czekoladowa:
- 50 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 g cukru pudru
- 10 g masła
Dodatkowo:
- śliwki w czekoladzie
Wykonanie ciasta
czekoladowego:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki
pokroić na mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na dwie godziny. Połamaną
na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Jajka delikatnie ubić z cukrem i solą.
Dodać przesiane kakao oraz czekoladę, wymieszać za pomocą szpatułki. Na koniec
dodać śliwki wraz z rumem, który nie wsiąkł, wymieszać. Masę przelać do formy o
wymiarach 18 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować ciasto makowe.
Wykonanie ciasta
makowego:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gorącym
mlekiem zalać mak i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i
puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugi, cały czas ucierając. Dodać mak,
orzechy laskowe oraz miód, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Masę makową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 175oC na 50 minut.
Wykonanie polewy
czekoladowej:
Cukier puder przesiać przez sitko. Czekoladę połamać na
niewielkie kawałki. Mleko zagotować, zalać nim czekoladę, mieszać do
rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier i masło, wymieszać.
Przestudzone ciasto udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami
w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz