Składniki:
- 10 płatów śledziowych w oleju
- 3 ogórki kiszone
- 1 średnie jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju ze śledzi
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1/4 łyżeczki grubo mielonej kolendry
-1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić
i pozostawić do ostygnięcia. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Razem z
ogórkiem pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać z cebulą. Jogurt
naturalny połączyć z olejem i musztardą. Dodać kolendrę, kurkumę i curry,
wymieszać. Sos wlać do warzyw, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Wstawić na
dwie godziny do lodówki.
Płaty śledziowe pokroić na średniej wielkości kawałki. W
salaterce lub w słoiczkach układać na zmianę śledzie oraz warzywa w sosie
curry.
I kolejny pyszny przepis... Czuję gastronomiczne porozumienie dusz między nami ;-)
OdpowiedzUsuń