Składniki na
ciasto:
- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 180 ml oleju rzepakowego
- 260 g mąki
- 240 g startej na grubych oczkach dyni
- 150 g startego na grubych oczkach jabłka
- 60 g suszonej miechunki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Składniki na
polewę karmelową:
- 140 g cukru trzcinowego
- 30 g masła
- 30 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 70 g serka mascarpone
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do
piernika. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Wolnym strumieniem wlać
olej, cały czas miksując. Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Na
koniec dodać startą dynię, jabłka oraz miechunkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do,
wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy, o średnicy 22 - 23 cm. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180oC przez 55 - 60 minut. Na 10-15 minut
przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową, żeby za mocno się nie przypiekło.
Wykonanie polewy
karmelowej:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cukier,
masło i sól umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać na niewielkim ogniu
przez około 5 minut. Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty.
Zdjąć z ognia i przestudzić. Do sosu karmelowego dodać cukier puder oraz serek
mascarpone, zmiksować. Polać nim ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.
Wygląda obłędnie! :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń