Składniki:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 140 g cukru
-160 ml oleju
- 80 g suszonych plastrów mango
- 80 g suszonego ananasa
- 100 g suszonych wiśni
- 60 g migdałów
- 60 g niesolonych pistacji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ananasa i mango pokroić w drobną kostkę.
Wiśnie przekroić na pół. Migdały oraz pistacje grubo posiekać. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i solą. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej oraz
przesianą mąkę, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.
Za pomocą dłoni, obsypanych obficie mąką, uformować z ciasta
dwa wałki długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25
minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić przez 10 minut.
Po przestudzeniu pokroić go na 1 centymetrowe kromeczki ( na
ukos). Ułożyć je poziomo na blaszce. Piec w temperaturze 175oC przez
około 30 minut, odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Biscotti
powinny nabrać ładnego złoto - brązowego koloru.
wyglądają fantastycznie :) uwielbiam bakalie
OdpowiedzUsuń