wtorek, 27 grudnia 2016

Bakaliowe biscotti




Składniki:

- 500 g mąki
- 4 jajka
- 140 g cukru
-160 ml oleju
- 80 g suszonych plastrów mango
- 80 g suszonego ananasa
- 100 g suszonych wiśni
- 60 g migdałów
- 60 g niesolonych pistacji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Ananasa i mango pokroić w drobną kostkę. Wiśnie przekroić na pół. Migdały oraz pistacje grubo posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej oraz przesianą mąkę, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.
Za pomocą dłoni, obsypanych obficie mąką, uformować z ciasta dwa wałki długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić przez 10 minut.
Po przestudzeniu pokroić go na 1 centymetrowe kromeczki ( na ukos). Ułożyć je poziomo na blaszce. Piec w temperaturze 175oC przez około 30 minut, odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Biscotti powinny nabrać ładnego złoto - brązowego koloru.




1 komentarz: