czwartek, 8 grudnia 2016

Mus dyniowy z korzennymi bezami




Delikatny mus z białej czekolady i dyniowego puree to doskonałe połączenie. Dynia i przyprawa do pienika nadają deserowi niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do tego chrupiące korzenne bezy. To idealny mus dla każdego łasucha.

Składniki na bezy:

- 1 białko
- 60 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 


Składniki na mus dyniowy:

- 400 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka żelatyny


Wykonanie bez:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej miski, dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Na sam koniec dodać cynamon i jeszcze chwilę miksować.
Masę bezową przełożyć  do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.  Na papierze  do pieczenia formować niewielkie bezy, w kształcie choinek

Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy od wielkości bez. Gdy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.


Wykonanie musu dyniowego:

Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko tyle by woda ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzać, tak by się rozpuściła. Żelatynę dodać do dyniowego puree i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć 4  łyżki śmietany. Do pozostałej dodać puree z dyni. Krótko zmiksować. Mus dyniowy przełożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć po łyżce śmietany. Ozdobić korzennymi bezami.




1 komentarz: