Delikatny mus z białej czekolady i dyniowego puree to doskonałe połączenie. Dynia i przyprawa do pienika nadają deserowi niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do tego chrupiące korzenne bezy. To idealny mus dla każdego łasucha.
Składniki na bezy:
Składniki na bezy:
- 1 białko
- 60 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na mus
dyniowy:
- 400 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Wykonanie bez:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej
miski, dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna
piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo
dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca,
gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Na sam koniec
dodać cynamon i jeszcze chwilę miksować.
Masę bezową przełożyć
do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na papierze
do pieczenia formować niewielkie bezy, w kształcie choinek
Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i
natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez
około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące
w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy
od wielkości bez. Gdy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i
pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie musu
dyniowego:
Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki
na kilka godzin.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko tyle by woda ją
przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie
podgrzać, tak by się rozpuściła. Żelatynę dodać do dyniowego puree i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć 4
łyżki śmietany. Do pozostałej dodać puree z dyni. Krótko zmiksować. Mus dyniowy
przełożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć po łyżce śmietany. Ozdobić
korzennymi bezami.
Bezy wyglądają świetnie))
OdpowiedzUsuń