Składniki:
- 2 - 3 niewielkie płaty karpia ( 500 - 600 g)
Składniki na
marynatę:
- duży pęczek pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 80 ml oleju
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/8 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Wszystkie składniki na marynatę, oprócz pietruszki,
dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki posiekać, dodać do marynaty. Filety z
karpia umyć, oczyścić z łusek i osuszyć
papierowym ręcznikiem. Płaty ryby natrzeć marynatą i odłożyć na 2 - 3
godziny w chłodne miejsce.
Płaty karpia smażyć na rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z
każdej strony. Obsmażone płaty ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia. Karpia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na 10 -
15 minut, w zależności od grubości ryby. Gotową rybę przykryć folią aluminiową
i pozwolić jej odpocząć na 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz