czwartek, 22 grudnia 2016

Zapiekany makaron z kremem piernikowym i żurawiną




Składniki na 2 porcje:

- 120 g makaronu rurki
- 130 ml śmietanki 30%
-10 g cukru trzcinowego
- 30 g miodu
-12 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonej żurawiny
- rum

Żurawinę zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Śmietanę, cukier trzcinowy, miód, jajko, żółtko, mąkę i przyprawę do piernika zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas ubijania opadła.

Przygotować 2 ramekiny o wysokości 7 cm. W środku wysmarować je dokładnie masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać. Żurawinę odsączyć, podzielić między ramekiny. Można kilka odłożyć, by ułożyć na wierzch zapiekanki. Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Wylać masę piernikową. Na wierzchu ułożyć  pozostałą żurawinę. Piec w temperaturze 150oC przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe lub wystudzone.


1 komentarz: