Składniki na 2
porcje:
- 120 g makaronu rurki
- 130 ml śmietanki 30%
-10 g cukru trzcinowego
- 30 g miodu
-12 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonej żurawiny
- rum
Żurawinę zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Makaron
ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Śmietanę, cukier trzcinowy, miód, jajko, żółtko, mąkę i
przyprawę do piernika zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która
powstała podczas ubijania opadła.
Przygotować 2 ramekiny o wysokości 7 cm. W środku wysmarować
je dokładnie masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać. Żurawinę
odsączyć, podzielić między ramekiny. Można kilka odłożyć, by ułożyć na wierzch
zapiekanki. Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Wylać masę piernikową.
Na wierzchu ułożyć pozostałą żurawinę.
Piec w temperaturze 150oC przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe lub
wystudzone.
Bardzo ciekawy pomysł na oryginalne świąteczne danie :)
OdpowiedzUsuń