piątek, 16 grudnia 2016

Sojowe placuszki z sałatką z awokado, jajka i papryki




Składniki na placki sojowe:

- 150 g soi
- 230 ml mleka
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku


Składniki na sałatkę:

- 1 awokado
- 80 g czerwonej papryki
- 2 ugotowane jajka
- 25 g orzechów włoskich
- 3 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz

Soję zalać wodą i odstawić na 12 godzin.  Po tym czasie odcedzić i zalać świeżą wodą. Gotować przez około 2 godziny, aż ziarna soi zmiękną. Ugotowaną soję przecedzić i przestudzić. Za pomocą blendera soję z mlekiem zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni  formować z ciasta niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Placki odwracać na drugą stronę bardzo ostrożnie ponieważ są delikatne. Muszą być dobrze zarumienione zanim odwrócimy.
Paprykę, szalotki oraz jajko pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać, a awokado pokroić w średniej grubości kostkę. Sok z cytryny, olej, jogurt oraz musztardę zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać.

Usmażone placuszki sojowe podawać z sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz