wtorek, 25 kwietnia 2017

Muffinki karmelowe




Składniki  na 12 babeczek:

- 180 g mąki
- 50 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 130 g masy kajmakowej
- 3 białka
- 2 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

- masa kajmakowa
- kamyczki karmelowe


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masę kajmakową wymieszać z jogurtem naturalnym. Jajka i białka ubić z cukrem na puszystą i jasną pianę. Stopniowo dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy dodawać mąkę na przemian z jogurtem, w dwóch turach, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Przestudzone babeczki ozdobić masą kajmakową i posypać kamyczkami karmelowymi.





3 komentarze: