Składniki:
- 380 g mąki
- 165 g cukru
- 30 g mielonego maku BackMit
- 300 śmietanki 30%
- 18 g świeżych drożdży
- 18 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 70 g żurawiny
- szczypta soli
Polewa
czekoladowa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Ponadto:
- świeża lub mrożona żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać przez sito. Do 50 ml śmietanki dodać drożdże, łyżkę cukru i 2
łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do przesianej
mąki dodać mak, wyrośnięty rozczyn, masę
jajeczną i pozostałą śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 -
10 minut. Na wierzch ciasta poukładać miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Wsypać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wymieszać za pomocą
szpatułki, tak by połączyło się z masłem. Dodać żurawinę, wymieszać. Foremkę na
babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w
piekarniku nagrzanym do 175oC przez 30 -35 minut. Wierzch ciasta
powinien nabrać ładnego, złotego koloru. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki
i pozostawić w nim babkę do ostudzenia.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,
dodać masło, wymieszać. Babkę oblać polewą czekoladową i ozdobić żurawiną.
Do przygotowania babki użyłam maku mielonego marki BackMit. Mak nie wymaga dodatkowego płukania, gotowania i kilkukrotnego mielenia. Dzięki temu zaoszczędzamy dużo czasu:). Można go użyć bezpośrednio po otwarciu opakowania, jako dodatek do różnych ciast i ciasteczek. Gdy chcemy przygotować makowca lub masę makową np. do drożdżówek, czy też strucli, mak wystarczy zaparzyć niewielką ilością gorącego mleka.
Nie podała Pani ilości drożdży
OdpowiedzUsuńFaktycznie, straszna ze mnie gapa:). Dziękuję za zwrócenie uwagi:). Już poprawione:)
Usuń