Składniki na
ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej
strony okrąg wydłużyć, nadając mu
kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego,
wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg
ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Ciasto ponownie
schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego
do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na krem:
-60 ml śmietanki 36%
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 90 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do
wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści,
wymieszać i przestudzić. Włożyć do
lodówki na kilka godzin. Awokado zmiksować z serkiem mascarpone i sokiem z
limonki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać krem z awokado i
ewentualnie barwnik , delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:
- maliny
- bezy
- listki świeżej mięty
Kruchy spód posmarować kremem z awokado. Udekorować
malinami, pokruszonymi bezami oraz listkami mięty.
Wygląda jak z najlepszej cukierni:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń