czwartek, 20 kwietnia 2017

Wiosenna sałatka z rzodkiewką i rzeżuchą




Składniki na sałatkę:

- 100 g brązowego ryżu
- 60 g kaszy bulgur
- 250 g bobu mrożonego lub świeżego
- 220 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
- 250 g sera mozzarella
- 10 rzodkiewek
- 2 - 3 garście rzeżuchy
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 ząbek czosnku


Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Kaszę bulgur oraz ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy używamy świeżego groszku i bobu, bób należy najpierw obrać ze skórki, a następnie razem z groszkiem wrzucić na wrzącą wodę i gotujemy 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób i groszek należy przecedzić i wsypać do zimnej wody z kostkami lodu. Po wystudzeniu odcedzić. Jeżeli mamy groszek i bób mrożony przygotowujemy je zgodnie z instrukcją, podaną na opakowaniu. Bób obrać ze skórki. Rzodkiewkę pokroić na plasterki, a mozzarellę w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem, delikatnie wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem.




2 komentarze: