Składniki na
sałatkę:
- 100 g brązowego ryżu
- 60 g kaszy bulgur
- 250 g bobu mrożonego lub świeżego
- 220 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
- 250 g sera mozzarella
- 10 rzodkiewek
- 2 - 3 garście rzeżuchy
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Kaszę bulgur oraz ryż ugotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Gdy używamy świeżego groszku i bobu, bób należy najpierw obrać ze skórki, a następnie razem z groszkiem wrzucić na wrzącą wodę i
gotujemy 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i kilkoma
kostkami lodu. Gotowy bób i groszek należy przecedzić i wsypać do zimnej wody z
kostkami lodu. Po wystudzeniu odcedzić. Jeżeli mamy groszek i bób mrożony
przygotowujemy je zgodnie z instrukcją, podaną na opakowaniu. Bób obrać ze
skórki. Rzodkiewkę pokroić na plasterki, a mozzarellę w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem,
delikatnie wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLekko, kolorowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuń