Składniki na spód:
- 230 g mąki
- 135 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- białko do przyklejenia brzegu ciasta
Składniki na
farsz:
- 150 g sera ricotta
- 3 jajka
- 70 g śmietany 30%
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 5 - 6 plasterków kiełbasy suchej krakowskiej
- 2 - 3 ugotowane jajka
- 5 - 7 pomidorów cherry
- rzeżucha
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta oprócz białka szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę,
lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
godziny.
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej
strony okrąg wydłużyć, nadając mu
kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego
wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować niewielkie
kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem
i przykleić do niego kulki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika
nagrzanego do 200oC, na 10 minut. Po tym czasie ciasto posmarować
roztrzepanym białkiem i piec kolejne 5 minut.
Ugotowane jajka, pomidorki i
wędlinę przekroić na pół. Ser ricotta, jajka i śmietan krótko zmiksować,
tylko do połączenia składników. Dodać tymianek, sól i pieprz, wymieszać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Poukładać na niej
wędlinę, jajka i pomidorki cherry. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC
i piec 30 - 35 minut. Wyjąć i przestudzić.
Przed podaniem mazurka udekorować rzeżuchą.
Super pomysłowy!
OdpowiedzUsuńTaka słonawa wysepka na morzu słodkości...
Już widzę u siebie, z kubełkiem czerwonego barszczyku...
:)