Składniki na 12 babeczek:
- 180 g mąki
- 50 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 130 g masy kajmakowej
- 3 białka
- 2 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- masa kajmakowa
- kamyczki karmelowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Masę kajmakową wymieszać z jogurtem
naturalnym. Jajka i białka ubić z cukrem na puszystą i jasną pianę. Stopniowo
dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy dodawać mąkę na przemian z
jogurtem, w dwóch turach, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, tylko do
połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175oC przez
około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Przestudzone babeczki ozdobić masą kajmakową i posypać
kamyczkami karmelowymi.
Ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! Musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńJak z bajki :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam