czwartek, 13 kwietnia 2017

Migdałowa babka na białkach




Składniki na babkę:

- 6 białek
- 150 g cukru
- 200 g mielonych migdałów BackMit
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
- szczypta soli


Glazura czekoladowa:

- 70 g cukru
- 20 ml wody
- 22 g kakao
- 50 ml śmietanki 36%
- 3 g żelatyny


Dodatkowo:

- płatki migdałowe Kresto


Wykonanie:


Mąkę ziemniaczaną przesiać. Dodać mielone migdały, 40 g cukru, wymieszać. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca i gładka piana. Do ubitych białek, w trzech turach, dodać mąkę wymieszaną z migdałami i cukrem. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na babkę. Ciasto piec w piekarniku, nagrzanym do 175oC, przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca, odwrócić do góry nogami i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz