Składniki na babkę:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 200 g mielonych migdałów BackMit
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
- szczypta soli
Glazura
czekoladowa:
- 70 g cukru
- 20 ml wody
- 22 g kakao
- 50 ml śmietanki 36%
- 3 g żelatyny
Dodatkowo:
- płatki migdałowe Kresto
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną przesiać. Dodać mielone migdały, 40 g
cukru, wymieszać. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i
zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z
cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier,
łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca i gładka piana. Do
ubitych białek, w trzech turach, dodać mąkę wymieszaną z migdałami i cukrem.
Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na babkę. Ciasto piec w
piekarniku, nagrzanym do 175oC, przez około 35 - 40 minut, do tzw.
suchego patyczka. Wyjąć z pieca, odwrócić do góry nogami i pozostawić w formie
do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz