niedziela, 28 maja 2017

Pstrąg grillowany w liściach chrzanu z kolorową salsą





'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'


Składniki:

- 2 średniej wielkości pstrągi
- duża garść natki pietruszki
- 3 - 4 plasterki cytryny
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- duże liście chrzanu
- bawełniany sznurek lub kilka długich liści pora
- sos ziołowy Winiary


Jeżeli używamy liści pora, należy je pokroić na długie i cienkie paski, a następnie zanurzyć na chwilę w wrzącej wodzie. Ostudzić.
Plasterki cytryny przekroić na pół.
Ryby umyć i osuszyć. Oprószyć  w środku i na zewnątrz odrobiną soli i pieprzu.
Liście chrzanu umyć i osuszyć, odciąć twarde łodygi. Liście rozłożyć tak by lekko nachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Posmarować olejem. Na Liściach chrzanu ułożyć rybę. Do jej środka włożyć  kilka plasterków cytryny oraz połowę natki pietruszki.
Rybę zawinąć w liście chrzanu, a następnie związać paskami pora lub bawełnianym sznurkiem.
Tak samo przygotować drugiego pstrąga.


Ryby piec na wysoko umieszczonym ruszcie 10 minut z każdej strony. Podczas pieczenia liście skropić wodą, by się za bardzo nie przepaliły.
Gotową rybę podawać z salsą i ziołowym sosem Winiary.


Składniki na salsę:

- 2 średnie buraki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 awokado
- 4 - 6 łyżek soku z cytryny
- sól, pieprz
- łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju


Buraki  obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Buraki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 30 - 40 minut, aż zmiękną. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do pieczenia skórą do góry, włożyć do piekarnika nagrzanego d 220oC. Piec 20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia. Z papryki usunąć skórę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Z pomidorów wydrążyć środek. Awokado obrać ze skórki. Razem z pomidorami pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki salsy umieścić w misce, dodać  sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz