piątek, 12 maja 2017

Ptysie z kremem cytrynowo - miętowym




Składniki ciasta:

- 250 ml wody
- 100 g masła
- 190 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli


Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż postanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać  niewielkie porcje ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.


Składniki kremu:

- 110 ml soku z cytryny
- skórka starta z dwóch cytryn
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z małą górką)
- 2 łyżki ekstraktu miętowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 450 ml śmietany 36%
- 4 łyżki posiekanej, świeżej mięty

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać  żółtka, ekstrakt miętowy oraz skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na średni i pogotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Krem przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do przestudzonego kremu cytrynowego dodać 3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Pozostałą śmietanę dodać do masy cytrynowej w dwóch turach, delikatnie mieszając po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać posiekaną miętę, wymieszać.

Krem cytrynowo - miętowy przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdki.  Ptysie nadziać kremem i oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: