Składniki na spód:
- 90 g mąki
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g cukru
- 65 g masła
- 1 żółtko
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zmielić np. w młynku do kawy. Wszystkie
składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i
zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto
rozwałkować na okrąg o średnicy 22 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto
nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC
przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Składniki na
sernik:
- 850 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 240 g konfitury z płatków róży
- 60 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Konfiturę z płatków róży zmiksować za pomocą blendera na
gładko.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać. Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą
kuchenną, tylko do połączenia składników.
Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie
nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę oraz konfiturę różaną,
wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego
piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 100 minut. Studzić
w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Schłodzony sernik można ozdobić polewą czekoladową.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńPiękny kawałek sernika na zdjęciu :D
OdpowiedzUsuń