niedziela, 7 maja 2017

Kruche ciasteczka waniliowe z nutą cytrynową




Składniki:

- 500 g mąki
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 2 cytryn



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i jajko, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wanilię przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać nasionka. Razem ze skórką z cytryny, dodać do masy, wymieszać. Na koniec  wsypać przesianą mąkę, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą, okrągłą tylką. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać ciasteczka, w kształcie kwiatów. Ciasto jest dość gęste i jeżeli mamy możliwość skorzystania z maszynki do formowania ciasteczek, to gorąco polecam:).  Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 12 - 14 minut, do zezłocenia.



3 komentarze: