Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na
jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i jajko, jedno po drugim, miksując po
każdym dodaniu. Wanilię przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać nasionka.
Razem ze skórką z cytryny, dodać do masy, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę, krótko zmiksować,
tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego
zakończonego dużą, okrągłą tylką. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,
wyciskać ciasteczka, w kształcie kwiatów. Ciasto jest dość gęste i jeżeli mamy
możliwość skorzystania z maszynki do formowania ciasteczek, to gorąco
polecam:). Ciasteczka piec w piekarniku
nagrzanym do 175oC przez 12 - 14 minut, do zezłocenia.
Ależ one urocze! Cudne wiosenne kwiatuszki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne))
OdpowiedzUsuń