Składniki na
kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę,
lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
godziny. Przygotować formę o średnicy 25 cm z wysokim rantem. Schłodzone ciasto
rozwałkować na placek, nieco większy niż średnica formy, przełożyć do formy,
wykładając jej dno i boki. Ciasto nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w
lodówce przez 30 minut. Spód tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
na 15 minut. Przestudzić.
Składniki
nadzienia:
- 250 g sera ricotta
- 3 jajka
- 40 g startego parmezanu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 6 kolorowych marchewek
- 2 małe cukinie
Ser ricotta wymieszać z jogurtem i jajkami. Dodać starty
parmezan, tymianek, doprawić pieprzem i solą, wymieszać.
Marchew oraz cukinię umyć. Za pomocą nożyka, do obierania
warzyw i owoców, pokroić na cienkie wstążki.
Na przestudzony spód wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić.
Poszczególne paski marchewki zwinąć w
ruloniki i poukładać na masie serowej. Warzywa skropić olejem, oprószyć solą i
pieprzem.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i
piec 30 - 35 minut.
Jaka kolorowa! Piekna :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/