Składniki:
- 2 średniej
wielkości pstrągi
- duża garść natki pietruszki
- 3 - 4 plasterki cytryny
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- duże liście chrzanu
- bawełniany sznurek lub kilka długich liści pora
- sos ziołowy Winiary
Jeżeli używamy liści pora, należy je pokroić na długie i
cienkie paski, a następnie zanurzyć na chwilę w wrzącej wodzie. Ostudzić.
Plasterki cytryny przekroić na pół.
Ryby umyć i osuszyć. Oprószyć w środku i na zewnątrz odrobiną soli i
pieprzu.
Liście chrzanu umyć i osuszyć, odciąć twarde łodygi. Liście
rozłożyć tak by lekko nachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Posmarować
olejem. Na Liściach chrzanu ułożyć rybę. Do jej środka włożyć kilka plasterków cytryny oraz połowę natki
pietruszki.
Rybę zawinąć w liście chrzanu, a następnie związać paskami
pora lub bawełnianym sznurkiem.
Tak samo przygotować drugiego pstrąga.
Ryby piec na wysoko umieszczonym ruszcie 10 minut z każdej
strony. Podczas pieczenia liście skropić wodą, by się za bardzo nie przepaliły.
Gotową rybę podawać z salsą i ziołowym sosem Winiary.
Składniki na
salsę:
- 2 średnie buraki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 awokado
- 4 - 6 łyżek soku z cytryny
- sól, pieprz
- sól, pieprz
- łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
Buraki obrać i
pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem,
wymieszać. Buraki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 30 - 40 minut, aż zmiękną.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do
pieczenia skórą do góry, włożyć do piekarnika nagrzanego d 220oC.
Piec 20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawinąć w folię aluminiową i pozostawić
do ostygnięcia. Z papryki usunąć skórę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w
kostkę, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Z
pomidorów wydrążyć środek. Awokado obrać ze skórki. Razem z pomidorami pokroić
w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki salsy umieścić w misce,
dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem i
solą do smaku, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz