Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2 pory (około 140 g)
- 1/2 szklanki białego wina
- 700 - 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 30 g startego sera Pecorino Romano
- 50 g sera gorgonzola
- 1 łyżka masła
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Pory pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej,
dodać pokrojone pory. Smażyć 2 - 3 minuty, aż zmiękną. Wsypać ryż, wymieszać,
tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie
się przezroczysty, wlać wino i mieszać. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie
cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu
ryżu. Po około 18 - 23 minutach, gdy ryż będzie kremowy i al dente, zdjąć z
ognia, dodać parmezan, pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę, masło oraz
tymianek. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą.
Obłędne risotto:)
OdpowiedzUsuń