Składniki:
- 160 g mąki
- 20 g kakao
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 160 g masła
-100 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g rabarbaru
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę, kakao i
proszek do pieczenia przesiać przez sito. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno
po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Dodać jogurt i czekoladę, delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z kakao
oraz wiórki kokosowe. Wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto wlać do foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 165oC. Piec około 65 - 75 minut do tzw. suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz