środa, 14 lutego 2018

Ciasteczka kokosowo - owsiane





Składniki:

- 180 g wiórków kokosowych
- 140 g mąki
- 80 g płatków owsianych
- 200 g masła
- 130 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Płatki owsiane zmielić np. w młynku do kawy. Zmielone płatki wymieszać z wiórkami kokosowymi, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w znacznej odległości od siebie, delikatnie spłaszczyć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec przez około 15 - 18 minut, do zezłocenia. Wyjąć i przestudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz