Składniki:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 160 g mąki
- 20 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki drobnego cukru wymieszanego z 1 łyżeczką
cynamonu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao. Wodę oraz mleko zagotować z masłem,
cukrem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie
gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić
do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie
miksując po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego,
posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki.
Olej rozgrzać do temperatury 175oC. Na olej
wyciskać churros długości 8 - 14 cm (zależy czy chcecie mieć krótsze czy też
dłuższe :)). Gdy mamy wyciśniętą odpowiednią długość ciasta, przyciąć ją za
pomocą nożyczek. Smażyć z każdej strony po 2 minuty. Wyjąć i odsączyć z
nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym. Oprószy cukrem cynamonowym.
Churros można podać z sosem z białej lub ciemnej czekolady.
Churros chodzą za mną od wizyty w Hiszpanii, ale w takiej wersji ich jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń