wtorek, 13 lutego 2018

Budyń dyniowy z karmelizowanymi pestkami dyni




Składniki na budyń:

- 450 ml mleka
-350 g puree z dyni
- 35 g ksylitolu lub 40 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- laska cynamonu
- laska wanilii


Składniki na karmelizowane pestki dyni:

- 60 ml miodu
- 60 g pestek dyni


Wykonanie:

Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża zeskrobać ziarenka. Laskę cynamonu razem z ziarenkami i laską wanilii dodać do mleka. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć  z ksylitolem, na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Z gorącego mleka wyjąć laskę wanilii oraz cynamonu. Do masy jajecznej, wolnym strumieniem, wlać gorące mleko, cały czas mieszając. Dodać puree z dyni, wymieszać.
Postawić na niewielkim ogniu, podgrzewać 2 - 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Miód podgrzać na patelni. Gdy na powierzchni miodu pojawią się bąbelki, wsypać pestki dyni, wymieszać.  Dynię smażyć około 1,5 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć na papier do pieczenia, pozostawić do przestudzenia.
Budyń przelać do salaterek, ozdobić miodowymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz