Składniki na budyń:
- 450 ml mleka
-350 g puree z dyni
- 35 g ksylitolu lub 40 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- laska cynamonu
- laska wanilii
Składniki na karmelizowane
pestki dyni:
- 60 ml miodu
- 60 g pestek dyni
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża zeskrobać
ziarenka. Laskę cynamonu razem z ziarenkami i laską wanilii dodać do mleka. Mleko
zagotować. Żółtka utrzeć z ksylitolem,
na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie
wymieszać. Z gorącego mleka wyjąć laskę wanilii oraz cynamonu. Do masy
jajecznej, wolnym strumieniem, wlać gorące mleko, cały czas mieszając. Dodać
puree z dyni, wymieszać.
Postawić na niewielkim ogniu, podgrzewać 2 - 3 minuty, aż
budyń zgęstnieje.
Miód podgrzać na patelni. Gdy na powierzchni miodu pojawią
się bąbelki, wsypać pestki dyni, wymieszać.
Dynię smażyć około 1,5 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć na papier
do pieczenia, pozostawić do przestudzenia.
Budyń przelać do salaterek, ozdobić miodowymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz