środa, 21 lutego 2018

Krem jaglano - migdałowy z karmelizowanymi mandarynkami





Składniki na krem (4 porcje):

- 560 ml mleka
- 180 ml śmietanki 30%
- 100 g blanszowanych migdałów
- 80 g kaszy jaglanej
- laska wanilii


Składniki na karmelizowane mandarynki:

- 50 ml soku mandarynkowego
-1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki masła
- 3 mandarynki


Wykonanie kremu:

Migdały zalać 150 ml mleka i odstawić na noc do lodówki.
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka za pomocą noża. Pozostałe mleko zagotować ze śmietaną oraz wanilią. Do gotującego mleka wsypać kaszę jaglaną, dodać cukier. Gotować na małym ogniu około 15 - 18 minut, do miękkości. Wyjąć laskę wanilii i przestudzić
Namoczone migdały oraz ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Krem jaglano - migdałowy przełożyć do pucharków, schłodzić.


Wykonanie karmelizowanych mandarynek:

Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Patelnię rozgrzać, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści wlać sok mandarynkowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać masło.  Gdy masło się rozpuści dodać  mandarynki. Całość smażyć około minuty.
Mandarynki razem z sosem karmelowym wyłożyć na krem jaglano - migdałowy.


1 komentarz: