Składniki na krem
(4 porcje):
- 560 ml mleka
- 180 ml śmietanki 30%
- 100 g blanszowanych migdałów
- 80 g kaszy jaglanej
- laska wanilii
Składniki na
karmelizowane mandarynki:
- 50 ml soku mandarynkowego
-1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki masła
- 3 mandarynki
Wykonanie kremu:
Migdały zalać 150 ml mleka i odstawić na noc do lodówki.
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod
bieżącą wodą. Wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka za pomocą noża.
Pozostałe mleko zagotować ze śmietaną oraz wanilią. Do gotującego mleka wsypać
kaszę jaglaną, dodać cukier. Gotować na małym ogniu około 15 - 18 minut, do
miękkości. Wyjąć laskę wanilii i przestudzić
Namoczone migdały oraz ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w
malakserze i zmiksować na gładką masę. Krem jaglano - migdałowy przełożyć do
pucharków, schłodzić.
Wykonanie
karmelizowanych mandarynek:
Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Patelnię
rozgrzać, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści wlać sok mandarynkowy. Na
początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Gdy
sos zacznie gęstnieć dodać masło. Gdy
masło się rozpuści dodać mandarynki.
Całość smażyć około minuty.
Mandarynki razem z sosem karmelowym wyłożyć na krem jaglano
- migdałowy.
Ciekawy pomysł na deserek. :)
OdpowiedzUsuń