wtorek, 6 lutego 2018

Zupa krem z pieczonej papryki i dyni





Składniki:

- 300 g dyni (bez skórki)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 200 - 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz
- olej rzepakowy


Rozgrzać piekarnik do 200oC. Dynię pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać płatkami chilli, oprószyć słodką papryką, odrobiną soli i pieprzu, wymieszać.
Cebulę obrać, przekroić na pół. Razem z dynią i czosnkiem ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na około 20 - 25 minut.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paprykę skórą do góry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 40 - 45  minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną paprykę obrać ze skórki.
Upieczoną paprykę, dynię, cebulę oraz czosnek zmiksować na gładki krem. Zupę przelać do garnka i podgrzać.  Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z grzankami.

2 komentarze: