Składniki:
- 300 g dyni (bez skórki)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 200 - 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Rozgrzać piekarnik do 200oC. Dynię pokroić w
kostkę, skropić olejem, posypać płatkami chilli, oprószyć słodką papryką,
odrobiną soli i pieprzu, wymieszać.
Cebulę obrać, przekroić na pół. Razem z dynią i czosnkiem
ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na
około 20 - 25 minut.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paprykę skórą do góry.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 40 - 45 minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika, przykryć
folią aluminiową i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną paprykę obrać ze skórki.
Upieczoną paprykę, dynię, cebulę oraz czosnek zmiksować na
gładki krem. Zupę przelać do garnka i podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z grzankami.
dynia i papryka - tego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńOoo, ale bym sobie zjadła. :)
OdpowiedzUsuń