środa, 22 października 2014

Czekoladowe ptysie z kremem miodowo - różanym






Składniki na ciasto:

- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem miodowo - różany:

- 500 g serka mascarpone
- 12 łyżek miodu różanego*
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka żelatyny


*Miód różany:

- 1 szklanka miodu
- 1/2 szklanki płatków róż (najlepsze są płatki  dzikiej róży)


Wykonanie miodu różanego:

Płatki róż umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do słoika i zalać miodem. Miód odstawić na kilka dni, a najlepiej na dwa - trzy tygodnie.


Wykonanie ptysiów:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W garnku zagotować wodę z masłem, olejem i cukrem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę energicznie mieszając. Gotowe ciasto powinno być szkliste i odchodzić od garnka. Do ostudzonego ciasta wbić jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta.
Ptysie piec w temperaturze 200oC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na pół.
Gotowe ptysie nadziewać kremem miodowo - różanym.


Wykonanie kremu:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zostawić do napęcznienia. Miód podgrzać, zdjąć z ognia, dodać  do niego żelatynę. Całość wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ucierając. Na koniec wlać wystudzony miód, dokładnie mieszając. 
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ptysie, przykryć  górną częścią i oprószyć cukrem pudrem.




3 komentarze: