wtorek, 15 grudnia 2015

Babeczki piernikowe z konfiturą pomarańczową i czekoladowym kremem




Składniki na babeczki (16 sztuk):

- 200 ml mleka
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 g miodu
- 120 g masła
- 230 g mąki
- 10 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki  przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli


Składniki na konfiturę z pomarańczy:

- 1 kg pomarańczy
- 20 g świeżego imbiru
- 260 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z dwóch pomarańczy


Składniki na krem czekoladowy:

-220 g śmietanki 30%
- 80 g mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 120 g gorzkiej czekolady 60%
- 80 g czekolady 70%


Wykonanie babeczek:

Miód, mleko i cukier umieścić w niewielkim rondelku i podgrzać na małym ogniu, tak długo aż cukier się rozpuści. Do gotowej masy miodowej dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, masło. Gdy masło się roztopi, masę dokładnie wymieszać.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać przez sito. Do mąki wlać wolnym strumieniem masę miodową, cały czas miksując. Miksować tylko do połączenia się składników.
Masa będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić masą piernikową do 3/4 wysokości.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175OC, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.


Wykonanie konfitury pomarańczowej:

Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo  (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie  cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy wycisnąć sok.
Miąższ z pomarańczy wraz z sokiem, cukier, sok z cytryny i pokrojony imbir umieścić w rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 90 - 120 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
Konfiturę pomarańczową schłodzić, a następnie zblendować.


Wykonanie kremu:

Mleko i śmietankę wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. W między czasie utrzeć cukier z żółtkami, na jasną i puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewać wolnym strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając. Masę jajeczną ponownie umieścić na palniku i podgrzewać na małym ogniu około 2 - 3 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, masę dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Schłodzoną masę dokładnie zmiksować.


Montaż babeczek:


W babeczkach wydrążyć dziury, uważając by nie przebić spodu. Zagłębienia wypełnić konfiturą pomarańczową. Schłodzony krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. 











1 komentarz: