Składniki na
babeczki (16 sztuk):
- 200 ml mleka
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 g miodu
- 120 g masła
- 230 g mąki
- 10 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
Składniki na
konfiturę z pomarańczy:
- 1 kg pomarańczy
- 20 g świeżego imbiru
- 260 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z dwóch pomarańczy
Składniki na krem
czekoladowy:
-220 g śmietanki 30%
- 80 g mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 120 g gorzkiej czekolady 60%
- 80 g czekolady 70%
Wykonanie
babeczek:
Miód, mleko i cukier umieścić w niewielkim rondelku i
podgrzać na małym ogniu, tak długo aż cukier się rozpuści. Do gotowej masy
miodowej dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, masło. Gdy masło się roztopi,
masę dokładnie wymieszać.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika
przesiać przez sito. Do mąki wlać wolnym strumieniem masę miodową, cały czas
miksując. Miksować tylko do połączenia się składników.
Masa będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić masą
piernikową do 3/4 wysokości.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175OC,
przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wykonanie
konfitury pomarańczowej:
Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką),
a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy
białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy wycisnąć
sok.
Miąższ z pomarańczy wraz z sokiem, cukier, sok z cytryny i
pokrojony imbir umieścić w rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 90 -
120 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
Konfiturę pomarańczową schłodzić, a następnie zblendować.
Wykonanie kremu:
Mleko i śmietankę wlać do niewielkiego rondelka i zagotować.
W między czasie utrzeć cukier z żółtkami, na jasną i puszystą masę. Do masy
żółtkowej wlewać wolnym strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając. Masę
jajeczną ponownie umieścić na palniku i podgrzewać na małym ogniu około 2 - 3
minut, aż masa lekko zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, masę dokładnie wymieszać i odstawić do
schłodzenia. Schłodzoną masę dokładnie zmiksować.
Montaż babeczek:
W babeczkach wydrążyć dziury, uważając by nie przebić spodu.
Zagłębienia wypełnić konfiturą pomarańczową. Schłodzony krem czekoladowy
przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Piękne i pachnące świętami :)
OdpowiedzUsuń