Składniki:
- 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów
- 220 g mąki
- 190 g masła
- 90 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną
masę. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Razem z żółtkiem
dodać do masy maślanej, zmiksować. Dodać mąkę i zmielone migdały, zagnieść
ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i utoczyć z nich wałek o średnicy 2,5
cm. Wałki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Schłodzone wałki podzielić na 2 cm kawałki, z każdego formować księżyce. Kłaść
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez 10 - 13 minut, do zarumienienia.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie
oprószyć cukrem pudrem.
Mniam! Szkoda tylko, ze migdały takie drogie. :c
OdpowiedzUsuńNo i ograniczyłabym nieco ilość cukru pudru na posypkę.