Składniki:
- 65 g białka
- 260 g cukru pudru
Wykonanie:
Taką ilość białka jak w przepisie otrzymamy mniej więcej z
dwóch jajek o rozmiarze L, chociaż trzeba pamiętać, że jajko jajku nierówne.
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Najlepiej 1 - 2 dni
przed robieniem lukru. Idealnie sprawdzą się białka mrożone, podobno są one
najlepsze do zrobienie lukru królewskiego:).
Cukier puder przesiewamy przez sito, nie może być w nim
żadnych grudek. Przesypujemy do suchego naczynia i dodajemy białka.
Miksujemy na najniższych obrotach, nie za długo, tylko do
momentu aż powstanie gładka, kremowa masa, o pięknym białym kolorze. Czekamy
chwilkę by wszystkie pęcherzyki powietrza, które powstały podczas miksowania ,
wypłynęły na wierzch, mieszamy i gotowe.
Lukier, który otrzymamy będzie idealny do pokrywania dużych
powierzchni. Jest lekko gęsty, ale łatwo można go rozprowadzić po powierzchni
pierniczka, delikatnie się rozpływa (pierniczek A).
Gdy chcemy otrzymać lukier bardziej gęsty, nadający się do robienia
koronek i wzorów, należy do białek dodać więcej cukru pudru. Taki lukier jest
gęsty, nie zlewa się i dość szybko wysycha. Gdy nałożymy odrobinę takiego lukru
na pierniczek, powinien tworzyć stojące szczyty:) (pierniczek - B).
Gdy lukier wyjdzie nam za gęsty, należy go rozrzedzić
białkiem, nigdy wodą. Gdy będzie za rzadki dodajemy odrobinę cukru pudru.
Cukier królewski można barwić na rożne kolory, najlepiej
używać barwników w żelu, nie polecam w proszku.
Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj:)
Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj:)
pięknie ozdobione pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńprzepiękne!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuń