Składniki:
- 500 g karpia
- 1,5 łyżki chrzanu
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Karpia oczyścić z łusek, usunąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy, umyć
i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na cztery części. Każdy
kawałek posypać solą i pieprzem.
Pora pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem Na foli
rozłożyć pora, a na nim pokrojoną cebulę. Na warzywach ułożyć karpia, skórą do
dołu. Karpia posmarować chrzanem. Całość przykryć folią aluminiową, zawinąć brzegi.
Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
na około 35 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz