piątek, 18 grudnia 2015

Karp pieczony z chrzanem, porem i cebulą




Składniki:

- 500 g karpia
- 1,5 łyżki chrzanu
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- olej


Wykonanie:

Karpia oczyścić z łusek, usunąć  ości z części brzusznej, odciąć płetwy, umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
Pora pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem Na foli rozłożyć pora, a na nim pokrojoną cebulę. Na warzywach ułożyć karpia, skórą do dołu. Karpia posmarować chrzanem. Całość przykryć  folią aluminiową, zawinąć brzegi.

Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 35 - 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz