piątek, 4 grudnia 2015

Babeczki mandarynkowe




Składniki (16 - 18 sztuk):

- 3 mandarynki (z cienką skórką)
- 170 g masła
- 140 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia


Dodatkowo:

- 16 - 18 plasterków mandarynki
- cukier trzcinowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mandarynki obrać ze skórki, usunąć pestki.  Skórki oczyścić z białej błony, wrzucić do gotującej się wody i gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Mandarynki  razem ze skórkami zmiksować na gładką masę.
Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując masę po każdym dodaniu. Dodać mąkę na przemian z puree mandarynkowym, miksując tylko do połączenia się składników.
Na dno foremek do muffinek wsypać płaską łyżkę cukru trzcinowego. Na cukier wyłożyć plasterki mandarynki. Następnie foremki wypełnić ciastem mandarynkowym.

Babeczki piec w temperaturze 185oC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie babeczki odwrócić  tak, by plasterki mandarynki znalazł się na górze. Wystudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz