Składniki (16 - 18
sztuk):
- 3 mandarynki (z cienką skórką)
- 170 g masła
- 140 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 16 - 18 plasterków mandarynki
- cukier trzcinowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mandarynki obrać ze skórki, usunąć pestki. Skórki oczyścić z białej błony, wrzucić do
gotującej się wody i gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Mandarynki razem ze skórkami zmiksować na gładką masę.
Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito.
Masło utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim,
miksując masę po każdym dodaniu. Dodać mąkę na przemian z puree mandarynkowym,
miksując tylko do połączenia się składników.
Na dno foremek do muffinek wsypać płaską łyżkę cukru
trzcinowego. Na cukier wyłożyć plasterki mandarynki. Następnie foremki wypełnić
ciastem mandarynkowym.
Babeczki piec w temperaturze 185oC przez około 20
- 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić
na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie babeczki odwrócić tak, by plasterki mandarynki znalazł się na
górze. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz